Puheterapia

Puheterapia on lääkinnällistä kuntoutusta, joka kuuluu sekä perusterveydenhuollon, että erikoissairaanhoidon palveluihin. Puheterapiapalveluja voi ostaa myös itsemaksavana asiakkaana useilta yksityisiltä palveluntarjoajilta. Puheterapeuttina voi toimia vain laillistettu terveydenhuollon ammattihenkilö (Valvira). 
Puheterapeutti arvioi, kuntouttaa ja pyrkii ennaltaehkäisemään puheen, kielen, äänen ja vuorovaikutuksen, sekä syömisen haasteita. Tavoitteena on helpottaa asiakkaan arjen toimintakykyä ja tukea tämän osallisuutta omassa toimintaympäristössään, mikä vaikuttaa suuresti esimerkiksi itsetuntoon ja minäkuvaan.
Puheterapeutti tekee usein moniammatillista, ohjaavaa ja vastavuoroista yhteistyötä asiakkaan lähiympäristön, kuten päivähoidon, koulun ja/tai muiden kuntouttavien tahojen kanssa. Vaikuttavinta puheterapia on silloin, kun yhteistyö on sujuvaa asiakkaan ja lähipiirin (perhe ja yhteistyötahot) kanssa,  ja lähipiiri sitoutuu viemään kuntoutusta arkeen puheterapeutin tuella ja avulla.
Puheterapiaa voidaan toteuttaa myös etäyhteydellä, ja sen soveltuvuus asiakkaalle ja perheelle selviää usein parhaiten kokeilemalla. 

Puheterapian hoitopolku

Ajatus mahdollisesta tuen tarpeesta..

  • Lapsen vanhemmat, opettajat tai terveydenhuollon ammattilaiset saattavat havaita puhe- tai kielenkehitykseen liittyviä haasteita tai mahdollista tuen tarvetta. Lääkäri tai neuvola voi ohjata lapsen puheterapeutin arvioon, joka tapahtuu yleensä perusterveydenhuollon kautta.

Puheterapeutti arvioi..

  • Puheterapeutti arvioi lapsen puheen ja kielen taitoja sekä vuorovaikutusta, esimerkiksi haastatellen, havainnoiden sekä erilaisin testein. Selvitetään, onko lapsella tarve puheterapiaan ja jos, niin millaiset tavoitteet asetetaan. Laaditaan kuntoutussuunnitelma.

Puheterapiassa..

  • Puheterapiakuntoutus toteutetaan yksilöllisesti tai pienryhmässä, joko vastaanotolla tai lapsen arkiympäristössä. Harjoitukset voivat kohdistua esimerkiksi ääntämiseen, sanaston laajentamiseen, kielen rakenteiden oppimiseen tai kommunikaatiotaitojen kehittämiseen.

  • Lapselle puheterapia on usein mielekästä, pelaamisen ja leikkimisen kautta uusien asioiden opettelua positiivisessa ja kannustavassa ilmapiirissä. Perheen sitoutuminen kotiharjoitteluun tehostaa puheterapian vaikuttavuutta.

  • Puheterapeutti seuraa lapsen edistymistä säännöllisesti ja tekee tarvittaessa muutoksia kuntoutussuunnitelmaan.

Milloin Kelan vaativa lääkinnällinen kuntoutus?

  • Kela voi myöntää puheterapiaa vaativana lääkinnällisenä kuntoutuksena, kun kyseessä on laaja-alainen puheen, kielen ja/tai kommunikoinnin häiriö, joka vaatii säännöllistä ja pitkäaikaista terapeuttista tukea. Arvion tekee lääkäri tai erikoislääkäri, jolloin hän arvioi kokonaistilannetta, diagnoosia, terapian tarvetta ja odotettavissa olevaa hyötyä.